Simona Halep (31 de ani) a primit marți o suspendare de 4 ani în cazul de dopaj din partea tribunalului independent (ITIA) care a judecat cazul său în ultimul an. Decizia nu este definitivă, Halep putând face apel la Tribunalul de Apel Sportiv (TAS). Constănțeanca a fost suspendată pentru două încălcări ale regulilor: la o probă antidoping din 2022 a fost depistată cu roxadustat, o substanță interzisă, iar în 2023 au fost găsite nereguli în pașaportul său sportiv.
ITIA a acceptat argumentul lui Halep că ar fi luat un supliment contaminat, dar a stabilit că volumul ingerat de jucătoare nu ar fi putut duce la concentrația de roxadustat găsită în proba pozitivă, potrivit documentului oficial.
Constantin Jura, expert în sport, a precizat pentru Gândul că Simona Halep are la dispoziție 21 de zile dacă dorește să facă apel la TAS.
Vezi AICI reacții la cald, după suspendarea Simonei Halep.
Tenismena română a fost audiată abia în iunie la Londra, în fața organizației independente Sports Resolutions, în cazul de dopaj. Audierea jucătoarei de tenis a venit la aproape un an de când a fost suspendată, perioadă în care ea nu și-a putut susține punctul de vedere.
ITIA este un organism independent responsabil de gestionarea și administrarea antidoping în cadrul tenisului profesionist, fiind partea terță delegată, în temeiul Codului mondial antidoping (Codul), de către Federația Internațională de Tenis, organismul internațional de conducere a sportului de tenis și semnatar al Codului.
„După un proces de audiere complex și riguros, salutăm decizia tribunalului independent. Volumul probelor pe care tribunalul a trebuit să le ia în considerare atât în procedura roxadustat, cât și în procedura ABP a fost substanțial”, a declarat Karen Moorhouse, director executiv al ITIA, prin intermediul unui comunicat de presă.
„Ne-am îndeplinit scopul și responsabilitatea de a susține principiul concurenței loiale, în numele sportului. Juriul a recunoscut că procedura adecvată a fost urmată în cadrul deciziei scrise. (…)
„Înțelegem interesul public semnificativ în aceste cazuri și ne menținem angajamentul de a fi cât mai transparenți posibil, iar decizia completă va fi publicată în timp util”, a subliniat directorul executiv al ITIA.
Înainte de anunțul ITIA, jucătoarea de tenis franceză Alize Cornet, locul 79 în clasamentul WTA, a inițiat o campanie online puternică pentru a susține cauza Simonei Halep, în cazul său de dopaj și pentru a cere un verdict rapid și drept. Sub hashtagul ”#DreptatePentruSimona”, Cornet a îndemnat comunitatea tenisului să se unească și să ceară claritate și dreptate.
Alize Cornet a declarat pe Twitter: „Oameni buni, haideți să ne unim forțele. S-a ajuns prea departe și deja a trecut mult prea mult timp. Lumea tenisului vrea doar ce e drept. Noi toți vrem #DreptatePentruSimona.”
În urma apelului făcut de Alize Cornet, sute de oameni din întreaga lume s-au alăturat cauzei, cerând un verdict clar și rapid în cazul Simonei Halep.
CITEȘTE ȘI: